luni, 22 iunie 2009

7 mituri despre depresie


1. Mit: Depresia nu ma afecteaza pe mine

Realitate: Conform unui sondaj din 2004 realizat de Asociatia Colegiul American de Sanatate, aproape jumatate din studentii tuturor colegiilor au relatat ca au fost atat de deprimati la un anumit moment incat le-a fost afectata intreaga functionare, si 15% din ei indeplinesc criteriile pentru depresia clinica. Acesta inseamna ca cineva din viata ta, la care tii, sau poate chiar tu, ar putea fi afectat de depresie in adolescenta sau in perioada de adult.


2. Mit: Depresia nu este o problema medicala reala

Realitate: Depresia este o afectiune reala si serioasa. Nu este diferita de diabet sau bolile inimii in abiliatatea ai de a afecta viata unei persoane. Poate avea atat simptome emotionale cat si fizice si poate face viata foarte dificila pentru persoanele care sufera de depresie. Comunitatea medicilor a recunoscut seriozitatea depresiei si o incadreaza ca boala. In timp ce nimeni nu cunoaste cu exactitate cauzele depresiei, se stie ca factorii biologici si genetici joaca un rol semnificativ in dezvoltarea acestei afectiuni.

3. Mit: Depresia este ceva din care persoanele puternice "isi pot reveni" daca gandesc pozitiv

Realitate: Nimeni nu isi alege sa fie depresiv, la fel cum nimeni nu isi alege sa aiba alta afectiune de sanatate. Persoanele cu depresie nu-si pot "reveni" la fel cum nu-si poate "reveni" o persoana cu diabet. Nu este un semn de slabiciune sau de lene depresia, este o problema de sanatate, rezultata din schimbari ale structurii creierului sau functionalitatii acestuia, datorita factorilor de mediu sau biologici.

4. Mit: Depresia apare doar atunci cand se intampla ceva rau in viata ta

Realitate: Depresia este mai mult decat a avea ganduri triste ocazional. In timp ce fiecare experimentam suişuri şi coborâşuri in viata, si deseori suntem tristi pentru un timp dupa o dezamagire sau o pierdere, aparitia depresiei nu necesita un eveniment negativ. Perioade prelungite de inutilitate, tristete, si lipsa de interes pentru lucruri de care cineva de obicei se bucura, sunt simptome de depresie. Depresia poate debuta brusc, chair si atunci cand toate par sa mearga bine in viata.

5. Mit: Depresia va trece de la sine

Realitate: In anumite cazuri depresia poate trece fara tratament, insa de obicei nu se intampla asa. Fara un tratament adecvat, simptomele depresiei pot dura saptamani, luni sau chiar ani. Depresia poate duce la sinucidere, consolidand astfel importanta tratamentului. Vestea cea buna este ca majoritatea persoanelor se simt mult mai bine dupa tratament.

6. Mit: Antidepresivele iti vor schimba personalitatea

Realitate: Gandul de a lua medicamente care iti modifica chimia creierului poate fi infricosator. Totusi, sunt facute doar pentru a modifica anumite produse chimice care stau la baza simptomelor depresiei, si nu iti vor schimba personalitatea. Majoritatea persoanelor care ia antidepresive se bucura sa se simta bine din nou. Cel mai bine este sa discutati cu medicul despre efectele antidepresivelor.

7. Mit: A discuta despre depresie face numai rau

Realitate: Este usor de inteles de ce este cineva afectat ingrijorat sa discute despre depresie, insa a sta singur cu gandurile tale este si mai daunator in aceasta afectiune. Multe persoane cu probleme de sanatate mintala sunt stigmatizate de societate, asa ca cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a ajuta un prieten este sa fii bun, suportiv, si un bun asculttor daca aleg sa va vorbeasca. Daca eziti sa discuti dificultati cu care s-ar putea sa te confrunti cu un prieten apropiat sau un membru al familiei, gandeste-te la celelalte persoane din viata ta, precum lideri spirituali, sau alte persoane care ar fi dispuse sa discute cu tine.

Depresia este o afectiune serioasa, insa majoritatea persoanelor se simt mai bine daca sunt ajutati.

Sursa: Mental Health of America

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu