duminică, 28 februarie 2010
Concediu de maternitate - proiect de lege
"Subiectul unei batalii dure intre institutiile UE: Concediu de maternitate obligatoriu de 20 de saptamani platite integral"
"Comisia pentru drepturile femeilor si egalitate de sanse a Parlamentului European a votat marti un aviz introdus de eurodeputatul roman Rovana Plumb care prevede extinderea concediului de maternitate obligatoriu de la 14 la 20 de saptamani, platite integral, indemnizatia fiind 100% din ultimul salariu sau salariul mediu lunar. Parlamentul European pare hotarat sa mearga pe acesta varianta, drumul este insa lung pana la adoptarea acestor decizii si, mai apoi, impunerea lor statelor membre ale UE.
Dupa ce o decizie pe aceasta tema a fost tergiversata de anul trecut, iata ca ea reuseste sa avanseze in Parlamentul European unde, prin diferite concesii intre grupurile politice, s-a ajuns la o formula adoptata in doua comisii: cea pentru drepturile femeilor si egalitatea de sanse - FEMM (marti) si cea pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale - EMPL (in ianuarie).
Din comisii, raportul privind "introducerea de masuri menite sa incurajeze imbunatatirea securitatii si a sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza", asa cum este titulatura oficiala, a iesit cu cateva castiguri pentru proaspetele mamici, insa mai sunt multe etape procedurale de urmat pana cand se poate vorbi despre o decizie finala, care va fi impusa statelor membre si, prin urmare, care va avea consecinte pentru femeile care devin mame. Iata principalele prevederi:
•extinderea concediului de maternitate de la 14 la 20 de saptamani (propunerea Comisiei Europene este de 18 saptamani, la fel ca si cea a EMPL)
•concediul de maternitate platit integral, indemnizatia fiind de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul mediu lunar (Comisia Europeana a introdus in propunerea sa principiul platii integrale a salariului, dar nu l-a facut obligatoriu, specificand insa ca nivelul indemnizatiei nu poate fi mai mic decat cel al concediului medical)
•taticii vor avea drept la un concediu de paternitate de cel putin doua saptamani, chiar daca mama este in concediul de maternitate - grupurile politice din PE nu sunt de acord cu aceasta prevedere, in special o parte a grupului liberalilor, asa ca ea ramane sa mai fie negociata; oricum Comisia se ocupa de o directiva privind concediul parental
•femeile insarcinate nu pot fi concediate in timpul sarcinii si 12 luni dupa terminarea concediului de maternitate
•femeile insarcinate nu pot fi obligate sa munceasca peste program in perioada de 3 luni inainte de nastere si 12 luni dupa nastere
•prevederile concediului de maternitate se aplica tuturor categoriilor de angajati, inclusiv persoanelor fizice autorizate
•luarea concediului de maternitate nu trebuie sa afecteze schema de pensie
•angajatorii trebuie sa ia in considerare cererile lucratorilor in ceea ce priveste transferul de la munca "full time" la "part time" in primele 12 luni de dupa nastere
•legislatia se aplica si in cazul parintilor care adopta un copil mai mic de 12 luni
"In cazul nasterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la nastere, a unui copil cu
dizabilitati sau a unei nasteri multiple, statele membre trebuie sa garanteze un concediu suplimentar, platit integral. In cazul nasterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creste cu 1 luna pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsa cu cel putin opt saptamani in cazul nasterii unui copil cu dizabilitati. Concediul maternal aditional trebuie sa fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilitati", a precizat Rovana Plumb, eurodeputatul roman care a introdus avizul care prevede durata concediului de maternitate.
Ani de asteptare
Rovana Plumb a spus pentru HotNews.ro ca exista doua optiuni in privinta urmatoarei etape a procedurii: fie raportul intra la votul in plen, la minisesiunea de la Bruxelles, din 11 martie, fie merge la o negociere cu Consiliul si Comisia. Eurodeputatul roman a spus ca prefera prima varianta, intrucat este mai logic sa existe o pozitie adoptata a Parlamentului, dupa care ea sa intre in negocieri cu Consiliul. Varianta iesita din negocieri este trimisa Comisiei, unde devine directiva si apoi ea urmeaza sa fie transpusa de statele membre in doi ani de zile.
Batalie dura
Lupta se va duce insa in negocierile cu Consiliul, adica statele membre. Deja exista diferite opinii - atat din partea unor guverne, cat si a unor asociatii profesionale, patronale - care nu vad cu ochi buni nici durata concediului si cu atat mai putin cuantumul indemnizatiei. Argumentul suprem il reprezinta criza economica si faptul ca astfel de masuri ar putea fi o povara pentru afacerile mici.
Potrivit Euractiv.com, Camera de Comert Britanica a avertizat ca legislatia privind concediul de maternitate trebuie sa asigure conditii minime la standarde europene pentru femeile insarcinate sau proaspetele mamici, nu sa fie o povara pentru mediul de business intr-o perioada de criza economica.
Guvernul britanic a spus, la randul sau, ca aceste masuri nu ar face decat sa creasca cheltuielile bugetare cu 2 miliarde de lire si ca legislatia europeana, daca va fi adoptata in aceasta forma, va strica echilibrul pe care a reusit sa il obtina legislatia britanica. Potrivit acesteia, femeile britanice au dreptul la un an de concediu de maternitate, din care sase saptamani sunt platite cu 90% din salariu, iar 33 de saptamani cu 123 de lire pe saptamana. Restul perioadei fiind fara plata.
O asociatie a patronatelor IMM-urilor la nivel european a argumentat si ea impotriva unor astfel de masuri, aratand ca afacerilor mici le va fi greu sa suporte costurile ei intr-o vreme de declin economic. "
Sursa: Euractiv.ro, Anne Marie Blajan, Publicat 24 Februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu