Despre Lamaze

Educatorul Prenatal și competențele lui


Educatorul Prenatal este certificat Lamaze International la terminarea Programului de Educație Prenatală Lamaze și promovarea Examenului de Certificare. Odată devenit certificat, acreditivele Educatorilor Prenatali Lamaze asigură femeile și familiile lor că a fost atins un anumit standard de cunostințe și abilități.

Recertificarea este necesară o data la 3 ani și menținerea acesteia demonstrează o continuă dezvoltare în educația prenatală. Programul de Certificare a Educatorilor Prenatali este singurul program recunoscut internațional ca program de educație prenatală acreditat de Comisia Națională pentru Agențiile de Certificare (CNAC).

Competențele Educatorului Prenatal:
1.Educatorul Prenatal promovează experiența purtării sarcinii ca fiind un proces normal, natural și sănătos, ce afectează profund femeile și familiile lor.
2.Asistă femeile și familiile lor în descoperirea și folosirea strategiilor care facilitează sarcina normală, naturală și sănătoasă, nașterea, alăptarea și experiența primelor luni ca parinte.
3.Ajută femeile și familiile lor să înțeleagă în ce fel complicațiile și intervențiile influențează cursul normal al sarcinii, nașterii, alăptării și primelor zile din perioada postpartum.
4.Educatorul Prenatal oferă suport și informații care încurajază atașamentul dintre bebeluși și familiile lor.
5.Asistă femeile și familiile lor în luarea deciziilor informate în ceea ce privește sarcina.
6.Lucrează ca avocat pentru promovarea, susținerea și protejarea nașterii normale.
7.Realizează, predă și evaluează un curs de pregătire Lamaze care mărește încrederea femeii în abilitatea ei de a naște.

Istoria și Misiunea Lamaze
"Tehnica Lamaze este o tehnică de pregătire pentru naștere dezvoltată în anii 1940 de către medicul obstetrician francez Dr. Fernand Lamaze, ca alternativă la utilizarea intervențiilor medicale în timpul travaliului. Dr. Lamaze a fost influențat de practicile de naștere sovietice, care implicau tehnici de respiratie și relaxare, sub suprevegherea unei moașe. Metoda Lamaze a câștigat în popularitate în Statele Unite ale Americii după ce Majorie Karmel a scris despre experiența ei în cartea publicată în anul 1959, "Thank You, Dr. Lamaze"." (Wikipedia)
Lamaze a fost înființată în anul 1960 ca organizație non-profit sub denumirea de Asociația Americană de Psihoprofilaxie în Obstetrică (ASPO); spre sfârșitul anillor 1970 a devenit cunoscută sub denumirea de Lamaze , iar astăzi numele organizației a fost schimbat în Lamaze International Inc., datorită depășirii granițelor Statelor Unite.
Întrucât există mai multe metode de educație prenatală, educatorul prenatal certificat de Lamaze International poartă denumirea de Educator Prenatal Certificat Lamaze (EPCL/LCCE).


Misiunea Lamaze este aceea de a promova, a susține și a proteja nașterea normală prin educație și susținere.


Lamaze International vizualizează o lume a femeilor încrezătoare care aleg nașterea normală.


Lamaze International crede că toți furnizorii de servicii de sănătate ar trebui să respecte procesul nașterii și să nu intervină fără o motivație medicală precisă!


 
 
6 Practici care promovează Nașterea Normală


 
Planul naturii pentru naștere


Corpul femeii este atât de frumos creat, încât să poată asigura dezvoltarea intrauterină, nașterea și hrănirea bebelușului prin alăptare, după naștere. Schimbările care au loc în corpul unei femei în timpul sarcinii par miraculoase! O parte din aceste schimbări pregătesc corpul femeii pentru provocările ce vor urma. Hormonii îi susțin sarcina, orchestrează evenimentele travaliului și nașterii, și o ajută să se deschidă și să dea naștere. Orice intervenție, oricât de non-invazivă poate părea, poate întrerupe aceste schimburi hormonale și crea dificultăți, care vor necesita echipament și expertiză medicală.
Lamaze International crede că cele 6 practici, susținute de dovezi științifice adaptate provenite de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), susțin, promovează și protejază planul naturii pentru naștere.


Aceste practici sunt:

1.Travaliul începe de la sine
2.Libertate de mișcare în timpul travaliului
3.Suport continuu în travaliu
4.Fără intervenții de rutină
5.Fără poziții "întinsă pe spate" (ex: pozitii verticale sau intinsa pe o parte) pentru naștere
6.Fără separarea mamei de copil după naștere


Recomandările Lamaze International cu privire la cele 6 practici care promovează nașterea normală1. Travaliul începe de la sine

Recomandări Lamaze International - Lamaze International recomandă nici să nu alegeți inducerea, nici să nu acceptați să vi se inducă travaliul decât dacă este cu adevarat o motivație medicală. Un bebeluș "mare" sau chiar "foarte mare" nu sunt indicații medicale pentru inducerea travaliului la o femeie non-diabetică. Permițând corpului vostru să intre spontan în travaliu, aproape întotdeauna este cel mai bun mod pentru voi ca să știți că bebelușul vostru este gata să se nască. Interferând cu sau înlocuind hormonii naturali, care orchestrează travaliul, nașterea, alăptarea și atașamentul maternal, poate avea consecințe pe care noi încă nu le putem înțelege cu adevărat. Simțind contracțiile naturale produse de propria voastră oxitocină, crește libertatea pe care o aveți și o simțiți pentru a răspunde corespunzător contracțiilor, prin plimbare, schimbarea pozițiilor și băi în cadă sau dușuri. Travaliul și nașterea fără intervențiile medicale nenecesare, mărește posibilitatea ca voi să păstrați o amintire pozitivă despre naștere și scade posibilitatea complicațiilor atât pentru voi cât și pentru bebelușul vostru.
2. Libertate de mișcare în timpul travaliului


Recomandări Lamaze International - Libertatea de mișcare este o componentă majoră de management al durerii. Ca multe alte femei din lume, puteți folosi mișcarea pentru a face travaliul mai confortabil și contracțiile mult mai eficiente. Deși nu putem spune că nu există o poziție ideală pentru travaliu, libertatea voastră de a alege și de a răspunde în felul vostru propriu este critică. Nașterea este un proces activ, și cu susținere din partea partenerului vostru de travaliu, vei răspunde pentru a face nașterea mai ușoară pentru voi și pentru bebelușul vostru. Lamaze International vă încurajează să vă planificați un travaliu activ, să practicați încă din timpul sarcinii poziții pentru travaliu și pentru naștere. Lamaze International recomandă furnizorilor de servicii de sănătate să permită femeilor în travaliu libertate în mișcare și să evite intervențiile de rutină ce le restricționează mișcarea.
3. Suport continuu în travaliu


Recomandări Lamaze International - Lamaze Intenational se alatură Organizației Mondiale a Sănătății în recunoașterea valorii suportului continuu în travaliu ca fiind elementul cheie al nașterii normale. Lamaze crede că toate femeile ar trebui să aibă acces la suport continuu în travaliu, fără bariere financiare și culturale. Lamaze încurajează toate femeile să planifice un mediu care să includă suportul emoțional, fizic și informațional continuu.


O femeie care să vă susțină, experimentată în ceea ce privește nașterea, poate avea o contribuție unică în îngrijirea voastră în timpul travaliului și nașterii, pentru că ea este dedicată și va rămane alături de voi și de familia voastră continuu, cunoștiințele ei despre măsurile de confort fizic și emoțional și încrederea în abilitatea voastră de a naște vă vor susține cu adevărat.
4. Fără intervenții medicale de rutină


Recomandări Lamaze International - Lamaze International recomandă să evitați restricțiile cu privire la mâncare și lichide(în special), și să discutați cu medicul vostru despre utilizarea perfuziilor intra-venoase, a MEF continue, despre ruperea artificială a membranelor, despre augmentarea travaliului și despre epidurală, pentru ca ele să vă fie administrate numai dacă există o indicație medicală. Lamaze International vă încurajează să aveți încredere în abilitatea voastră de a naște fără intervenții medicale de rutină, și să alegeți un medic și un spital care utilizează intervențiile numai dacă sunt medical necesare.
5. Fără poziții "întinsă pe spate" (ex: poziții verticale sau întinsă pe o parte) pentru naștere


Recomandări Lamaze International - Lamaze International recomandă să alegeți poziții verticale sau întinsă pe o parte pentru naștere. Împreună cu partenerul vostru ar trebui să practicați poziții pentru stadiul al 2-lea al travaliului în timpul cursurilor prenatale. Ar trebui să îi întrebați pe cei care se ocupă de îngrijirea voastră care sunt pozițiile ce încurajează nașterea, și dacă există vreo restricție. În timpul travaliului și nașterii, ar trebui să vă ascultați corpul și să alegeți pozițiile cele mai confortabile pentru voi. Ar trebui să aveți încredere că, prin a răspunde la ceea ce simțiți, veți face nașterea mai ușoară pentru voi și pentru bebelușul vostru.
6. Fara separarea mamei de copil dupa nastere cu posibilitati nelimitate pentru alaptare


Recomandari Lamaze International - Ati asteptat timp de 9 luni ca sa va vedeti bebelusul. Ati visat la el si ati asteptat cu nerabdare momentul nasterii. Dupa nastere, voi si bebelusii vostrii veti dori si veti avea nevoie sa fiti impreuna. Iar cercetarile arata ca este benefic atat pentru voi cat si pentru copii vostrii sa petreceti cat mai mult timp impreuna. A legeti un loc unde aceasta necesitate a voastra este implinita. Daca nasteti intr-un spital, spuneti-i medicului vostru ca doriti sa va tineti copilul in contact "piele-pe-piele" dupa nastere si sa va tineti copilul cu voi pe toata perioada de sedere in spital dupa nastere. Va puteti asigura prietenii si familia ca cel mai bun loc pentru copilul vostru este alaturi de voi.

Filizofia Lamaze despre Nastere

Nasterea este normala, naturala si sanatoasa.
Experienta nasterii afecteaza profund femeile si familiile lor.
Intelepciunea interioara a femeii o ghideaza prin procesul nasterii.
Increderea femeii in abilitatea ei de a naste este fie marita, fie diminuata de catre cel care ii asigura ingrijirea medicala si de locul unde naste.
Femeile au dreptul sa nasca libere de orice interventii medicale de rutina.
Nasterea poate avea loc in siguranta in centrele de nastere si acasa.
Educatia prenatala ofera femeilor puterea de a lua decizii fiind informate in ceea ce priveste ingrijirea medicala pe care o primesc, puterea de a-si asuma responsabilitatea pentru sanatatea lor si sa aiba incredere in intelepciunea lor interioara.


Filozofia Lamaze de Alaptare la San

Lamaze International recunoaste alaptarea ca metoda optima de hranire a nou-nascutului si crede ca educatia prenatala trebuie sa protejeze, sa promoveze si sa sustina alaptarea la san.


Filozofia Lamaze de A Fi Parinte

Sa fii un parinte bun este vital pentru sanatatea fizica, emotionala si spirituala a copiilor nostrii, a noastra si a societatii.
Sa fii parinte este o munca plina de bucurie, importanta, provocatoare si plina de satisfactii care merita cele mai mari eforturi din partea oricarui individ.
Incepi sa fii parinte inca dinainte de nasterea copilului.Conexiunea intima dintre copii si parintii lor trebuie respectata si protejata din momentul nasterii si de-a lungul intregii vieti.
Mamele si tatii au un rol unic, de neinlocuit in viata copiilor lor.
Bebelusii si copii se dezvolta bine in interactiune stransa, consistenta cu parintii lor.
Sa fii parinte este o arta care se invata; cei mai importanti profesori ai nostrii sunt proprii parinti, familia noastra si copii nostrii.
Sa fii parinte inseamna ca ai nevoie de sustinere din partea familiei, a prietenilor si a comunitatii.
Cunostintele si suportul maresc increderea parintilor si abilitatea lor de a lua decizii fiind informati, decizii care sa intruneasca raspunsuri la necesitatile copiilor lor si ale lor personale.

 
8 binecunoscuti autori comenteaza Filozofia Lamaze a Nasterii

Robbie Davis-Floyd, PhD
"Filozofia Lamaze International, scrisa de cele mai bune minti, este o camera de intelepciune pentru educatorii prenatali. (...)
Libertatea asigurata de informatie si responsabilitatea asupra sanatatii este ceea ce ofera Lamaze prin educatorii sai fiecarei femei."1. Nasterea este normala, naturala si sanatoasa.


Elisabeth Bing, RPT, LCCE, FACCE
co-fondatoare ASPO

"Daca majoritatea femeilor nasc o data in viata lor, putem spune ca nasterea este normala. Corpul femeii este facut sa nasca, desi pare un miracol ca fertilizarea are loc, ca femeia poate purta un fat in crestere si inca sa functioneze corect, ca pielea si muschii se extind sa permita cresterea fatului, chiar si el ajuta, pozitionandu-se, capul se formeaza in asa fel incat el sa se nasca.

Desi majoritatea femeilor accepta asta, exista multe mituri de frica de durere, moarte ce infricoseaza. Azi 8 femei din 10.000 mor la nastere, in sec. XIX mureau 50 din 10.000, astfel se poate pune intrebarea de ce ceva atat de natural este atat de periculos cand supravietuirea omenirii depinde de nastere.

Odata cu progresul s-au gasit oameni care au vrut sa grabeasca travaliul, lucru acum valabil pentru societatea noastra unde femeia este cuplata la tot felul de aparate. Ma intreb daca aceasta tehnologizare a dus la o imbunatatire sau daca face nasterea mai sanatoasa? Posibil, dar in majoritatea cazurilor previne decurgerea normala si femeia nu mai are parte de o experienta natala satisfacatoare.

As vrea sa inchei cu spusele uneia dintre primele femei pe care le-am ajutat: "Eram pasionata de nastere, de a folosi trupul si de a avea incredere in abilitatea de a naste: era nornal, natural si sanatos, o experienta implinitoare ce pare sa ramana cu noi toata viata." ."

2. Experienta nasterii afecteaza profund femeile si familiile lor.

Penny Simkin, PT
"Nasterea este un eveniment major in fiecare cultura si nu reprezinta doar nasterea unui copil, ci si a unei mame, a unui tata, a unor bunici, si a altor rude.

Multi dintre noi recunosc sau inteleg la nivel, practic cel putin, ca un copil schimba multe aspecte din viata familiei la nivel practic si economic. Copilul trebuie gazduit, hranit, invatat. Dar nu suntem atenti cum e afectata mama? Pentru aceasta este fenomenul care ii schimba cel mai mult viata! Este un fenomen in care femeia pierde controlul, e prinsa in proces pana la apogeu - nastere. In tot acest timp ea e naturala, e deschisa senzatiilor emotionale profunde, e vulnerabila, expusa, dar NU incapabila.


Femeile fac fata travaliului in moduri diferite. Unele se interiorizeaza, accepta durerea si corpurile lor isi fac treaba. Altele lucreaza cu trupurile lor active, constiente, sprijinite de cei iubiti. Unele il gasesc inspaimantator si cauta cai sa evite durerea si expunerea.


Oricare i-ar fi stilul, o femeie in travaliu are nevoie de sprijin, pentru ca o stare emotionala buna duce la rezultate imbunatatite. Dar daca femeia este lasata singura sau tratata nerespectuos, poate avea complicatii, imaginea de sine devine negativa, intervine frustrarea, dezamagirea, poate chiar depresia.


Stim ca amintirile legate de nastere raman vii pentru o femeie o viata intreaga. De aceea amintirile trebuie sa fie legate de o ingrijire buna, caci va influenta imaginea de sine, si un copil va beneficia de o mama increzatoare si pozitiva.


Daca tatal se simte ingrijorat sau nervos cu privire la travaliu, poate sa lase impresia de esec atat din partea lui cat si a femeii. Ei trebuie sprijiniti pentru a fi de folos femeii, nu stresati. Daca ambii parinti sunt sprijiniti, vor pleca de la o baza mai buna pentru a fi parinti.


Concluzionand, trebuie sa spun ca noi ce lucram cu astfel de parinti trebuie sa avem in vedere calitatea sprijinuilui pe care il oferim."


3. Intelepciunea interioara a femeii o ghideaza prin procesul nasterii.Dr. Michel Odent
"Intelepciunea interioara nu este transmisa oral sau scris, nu este o experienta anterioara si nu este bazata pe imitatie. Ea implica ca intelectul se odihneste. Se poate spune ca ea se manifesta prin comportament ce pare a fi sub controlul celui ce executa in structurile subcorticale ale neocortexului.
Acest fel de comportament este vizibil zilnic. Dar ne vom axa pe doua cazuri: a fi adormit si a da nastere.
Pozitia corpului femeii in timpul fazei dinaintea nasterii a fost comparata cu cea din timpul normal la femeile ce nu sunt gravide dintr-un salon ginecologic, astfel s-a observat ca: dintre cele gravide 70% dormeau pe partea stanga si 19% pe spate, iar dintre negravide 25,8% dormeau pe o parte si 38,7% pe spate. Concluzia este: cand dorm intelectul nu actioneaza si femeile se pozitioneaza asa cum le dicteaza intelepciunea interioara pentru o circulatie mai buna catre placenta.
Se stie ca femeile nu pot naste singure daca activitatea neocortexului nu este redusa. Moasele ce au asistat la nasteri neimpiedicate, stiu ca pot inhiba nasterea prin stimularea neocortexului (vorbind,, intreband, aprinzand o lumina sau observand). In timpul nasterii structurile subcorticale preiau controlul si femeia pare a fi in transa. Uneori ele aleg o pozitie in aceasta stare. Una este cea "in patru labe", pozitie buna fiziologic. Astfel stimulii sunt redusi, se reduce controlul neocortical si eliberarea de hormoni de partea primitiva a creierului. Este o pozitie ce faciliteaza intoarcerea copilului si nu pune presiune pe vasele mari de sange.
La un moment dat am observat nasteri in apa, in Franta. Scopul piscinei era facilitatea primei faze de travaliu, dar unele femei au nascut copilul in apa, ajungand la o stare de constiinta ce a permis acest lucru."


4. Increderea femeii in abilitatea ei de a naste sunt fie marite fie diminuate de catre cel care ii asigura ingrijirea medicala si de locul unde naste.Paulina G. Perez, RN, BSN, FACCE
"Femeile gravide se bazeaza pe noi (intraga echipa multidisciplinara) pentru a le oferi stabilitatea pentru a naste, pentru a le ajuta sa fie increzatoare si pentru a le oferi informatiile necesare pentru a avea un copil sanatos. Trebuie sa pornim de la ideea ca nasterea este sigura si sa avem o atitudine ce arata incredere si onestitate.


Daca vrem sa oferim o ingrijire ce este sigura pentru femei, trebuie sa recunoastem ca increderea este vitala! Totul porneste de la o relatie de egalitate intre noi si ei (femeia care naste si familia ei). Astfel noi trebuie sa avem incredere in abilitatea lor de a lua cele mai bune decizii, daca vrem sa aiba incredere in noi. Nu este treaba noastra sa luam decizii in locul lor. Fara aceasta incredere, ingrijirea este bazata pe frica si morala.
Ingrijirea medicala viitoare va fi bazata pe prevenire, trebuie sa punem accent pe puterea femeii, pe comunicarea deschisa si pe incredere. Educatia inceputa la cursurile prenatale trebuie continuata la locul nasterii.
Mediul nasterii are un efect dinamic asupra mamei si a copilului. Este important sa se creeze atmosfera de siguranta si de incredere ce da putere mamei pentru a naste si sa nu transferam simtul sigurantei de la trupul si abilitatile ei la masinile atat de des folosite. Trebuie create medii in care femeia sa fie incurajata de familie, de cei apropiati, de profesionisti alesi de ele pentru a le ajuta cu durerea si cu travaliul si sa nu caute scapare in analgezice. (...)
Ingrijirea mamei si atmosfera nasterii trebuie bazata pe urmatoarele:


- nasterea este un proces fiziologic normal,
- familia este unitatea vitala, si necesita ca fiecare membru al ei sa fie inteles si respectat,
- femeile sunt puternice si capabile,
- femeile stiu sa nasca si este datoria noastra sa le facem constiente de aceasta,
- introspectia, ghidarea, sprijinul si reasigurarea sunt aspecte ale ingrijirii maternale.
Femeile care nasc au nevoie de cunostintele noastre, dar mai mult au nevoie de increderea noastra ca ele au abilitatea de a naste. Trebuie sa avem grija ca actiunile noastre nu influenteaza numai mama, ci intreaga ei familie, si sa ne amintim ce a spus Aldous Huxly: "Dati-mi mame mai bune si eu va dau o lume mai buna!" ."


5. Femeile au dreptul sa nasca libere de orice interventii medicale de rutina.
Merdsen Wegner
"Sarcina nu este o boala ce necesita chirurgie. Dar toate femeile ce nasc in spital sunt supuse unei forme de interventie (epiziotomie, perfuzii, analgezice, epidurala, EFM, etc.) si nici una nu a fost demonstrata ca ar avea vreun beneficiu, aplicata curent. Aceasta practica este o consecinta directa a medicalizarii nasterii si da o falsa impresie de siguranta. (...)

Ca exemplu, cezariana de urgenta salveaza vieti, (...) OMS spune ca rata cezarienei nu trebuie sa depaseasca 10-15% per spital. (...) Epidurala s-a raspandit repede, desi are riscuri stiute. (...)


Nu siguranta este problema centrala, (...) ci libertatea femeii de a fi informata, de toate aspectele, si libertatea de a alege."


6. Nasterea poate avea loc in siguranta in centrele de nastere si acasa.
Roberta M. Scaer, MSS
"Credinta in America de Nord este ca nasterea este anormala si atat de puternica ca nu poate avea loc decat la spital cu multe interventii medicale si chirurgicale. Aproape toate nasterile, numarand milioane, au loc in acest fel, cu cezariana ca cea mai invadatoare dintre interventii, avand o rata de 23% in SUA.
Totusi, anual, zeci de mii de femei nasc in centre natale sau acasa, deliberat, si faptul ca rezulta in nasteri sigure si sanatoase, cum atesta si literatura mondiala, este ca nu sunt cazuri de noroc, de nici un fel. Nu exista dovezi contradictorii. Literatura mondiala atesta ca nasterea este sigura la spital, acasa si in centrele natale. (...) "

7. Educatia prenatala ofera femeilor puterea de a lua decizii fiind informate in ceea ce priveste ingrijirea medicala pe care o primesc, puterea de a-si asuma responsabilitatea pentru sanatatea lor si sa aiba incredere in intelepciunea lor interioara.
Henci Goer
"Cum sa le ajutam pe femei sa-si atinga telurile?
Daca e sa le dam putere femeilor sa ia decizii informate, trebuie sa culeagem singure informatii. Asta presupune sa ne documentam din literatura medicala actuala si sa invatam tehnici de negociere.
Oriunde am preda, chiar si in spitale, trebuie sa informam femeile cu privire la toate aspectele interventiilor medicale. Unii educatori prenatali au argumente ca ar trebui sa ne tinem parerile proprii pentru noi, (...). Neutralitatea este greu de atins. Ne vom comunica preferintele intr-un fel sau altul, daca nu deschis, atunci subtil prin modul de exprimare. Este bine sa ne spunem parerea si sa subliniem ca este doar o parere personala.
De asemenea, trebuie sa le spunem cursantilor pe ce se bazeaza aceste opinii si sa le punem la dispozitie sursele noastre de informatie. Trebuie explorati si factorii nerationali ai deciziei prin analiza modului de ajungere la aceasta. Nu trebuie sa ne criticam cursantii in tot acest timp,ci trebuie sa le respectam parerile.
Prin aceasta abordare ii facem sa se hotarasca singuri, tratandu-i ca a fi competenti si capabili de aceasta, si astfel ii ajutam sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea lor si sa aiba incredere in intelepciunea lor interioara."
 
Mituri despre Educatia Prenatala Lamaze
 
Lamaze este numai despre respiratie
Realitate: Scopul cursurilor Lamaze este de a creste increderea femeilor in propria lor capacitate de a da nastere. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa descopere intelepciunea interioara pe care o poseda fiecare in parte si care le dirijeaza instinctiv prin procesul nasterii. Femeile invata strategii simple de infruntare a travaliului, incuzand respiratia dupa tipar, focalizata. Dar tehnicile de respiratie reprezinta doar una dintre numeroasele tehnici pe care o femeie le invata pentru a o ajuta sa treaca prin travaliu. Miscarea si pozitionarea, sustinerea in timpul travaliului, masajul, relaxarea, hidroterapia, si utilizarea compreselor calde si reci, sunt numai cateva dintre celelalte tehnici invatate in cadrul cursului Lamaze.

Lamaze promite o nastere fara dureri
Realitate: Multe femei se tem de durerea din timpul nasterii, parte normala a acestuia si indiciu al naturii . Durerea travaliului si a nasterii, ca orice alta durere, are un caracter protector. Raspunzand durerii contractiilor (prin schimbarea pozitiilor,libertate de miscare, masaj, gemete) ajuta contractia sa fie de fapt mai puternica si mai utila, ajuta bebelusul sa se instaleze in pelvis si sa se miste de-a lungul canalului de nastere, si reduce perceptia durerii. Unele femei gasesc ca resimtirea durerii, cooperarea si infruntarea ei in timpul travaliului si nasterii sunt similare cu munca grea necesara dansatorilor si atletilor pentru atingerea performantei. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa inteleaga valoarea durerii si le inveta despre modul in care pot raspunde astfel incat sa faciliteze travaliul si sa creasca confortul.

Nasterea in stil Lamaze inseamna ca nu poti face epidurala
Realitate: Cursul Lamaze ofera informatii despre optiunile de ameliorare naturala a durerii. Eliminand durerea complet va fi mai dificil sa se raspunda contractiilor in moduri care faciliteaza travaliul si nasterea. Femeile care opteaza pentru anestezie epidurala primesc fluide intra-venos. Este posibil sa fie incurajate sa stea in pat si sa necesite medicatie care sa determine contractiile sa fie mai puternice. Capacitatea de a utiliza tehnicile de confort invatate in timpul cursului Lamaze precum pozitionarea, plimbarea, hidroterapia, pot fi astfel limitate. Educatia prenatala Lamaze va asista femeile astfel incat ele sa poate lua o decizie informata, si sa hotarasca sa aleaga ceea ce chiar ele considera ca este cel mai bine pentru ele insele.

Lamaze nu functioneaza
Realitate: Lamaze care „functioneaza” nu are nimic de-a face cu resimtirea durerii, administrarea sau evitarea administrarii medicatiei, sau aparitia complicatiilor care sa necesite anumite interventii medicale. Cursul Lamaze invata femeile ca natura a creat nasterea simplu si foarte aproape de perfectiune, si ca femeile stiu deja cum sa nasca. Cursul Lamaze functioneaza daca femeile considera nasterea ca fiind un proces natural, au incredere in propria lor abilitate de a da nastere, au libertatea de a lucra impreuna cu propriul corp pe masura ce travaliul avanseaza si sunt sustinute de catre personalul medical, de familiile lor, de prietenii lor, care asteapta cu rabdare ca natura sa isi desfasoare incredibila munca. Cursul Lamaze functioneaza daca nasterii i se permite sa se desfasoare.

Lamaze nu este pentru toata lumea
Realitate: Femeile s-au pregatit dintotdeauna pentru nasterea copiilor. Pana nu demult, femeile invatau despre nastere de la propriile lor mame si surori. Nasterea avea loc acasa, cu ritualuri de familie si cu traditii care le ajutau sa se simta increzatoare in propria lor abilitate de a naste. Femeile erau inconjurate de familie si de femei intelepte care ofereau masuri de confort si incurajare de-a lungul travaliului si o perioada care urmeaza nasterii. Astazi, educatia prenatala Lamaze ofera cunostinte, aptitudini si suport care ajuta femeile sa nasca cu incredere si bucurie, asa cum au facut secole la rand. Pregatirea Lamaze este pentru toata lumea!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu