miercuri, 11 martie 2009

8 binecunoscuti autori comenteaza Filozofia Lamaze a Nasterii


Robbie Davis-Floyd, PhD


"Filozofia Lamaze International, scrisa de cele mai bune minti, este o camera de intelepciune pentru educatorii prenatali. (...)

Libertatea asigurata de informatie si responsabilitatea asupra sanataii este ceea ce ofera Lamaze prin educatorii sai fiecarei femei."



1. Nasterea este normala, naturala si sanatoasa.


Elisabeth Bing, RPT, LCCE, FACCE
co-fondatoare ASPO

"Daca majoritatea femeilor nasc o data in viata lor, putem spune ca nasterea este normala. Corpul femeii este facut sa nasca, desi pare un miracol ca fertilizarea are loc, ca femeia poate purta un fat in crestere si inca sa functioneze corect, ca pielea si muschii se extind sa permita cresterea fatului, chiar si el ajuta, pozitionandu-se, capul se formeaza in asa fel incat el sa se nasca.

Desi majoritatea femeilor accepta asta, exista multe mituri de frica de durere, moarte ce infricoseaza. Azi 8 femei din 10.000 mor la nastere, in sec. XIX mureau 50 din 10.000, astfel se poate pune intrebarea de ce ceva atat de natural este atat de periculos cand supravietuirea omenirii depinde de nastere.

Odata cu progresul s-au gasit oameni care au vrut sa grabeasca travaliul, lucru acum valabil pentru societatea noastra unde femeia este cuplata la tot felul de aparate. Ma intreb daca aceasta tehnologizare a dus la o imbunatatire sau daca face nasterea mai sanatoasa? Posibil, dar in majoritatea cazurilor previne decurgerea normala si femeia nu mai are parte de o experienta natala satisfacatoare.

As vrea sa inchei cu spusele uneia dintre primele femei pe care le-am ajutat: "Eram pasionata de nastere, de a folosi trupul si de a avea incredere in abilitatea de a naste: era nornal, natural si sanatos, o experienta implinitoare ce pare sa ramana cu noi toata viata." ."


2. Experienta nasterii afecteaza profund femeile si familiile lor.


Penny Simkin, PT

"Nasterea este un eveniment major in fiecare cultura si nu reprezinta doar nasterea unui copil, ci si a unei mame, a unui tata, a unor bunici, si a altor rude.

Multi dintre noi recunosc sau inteleg la nivel, practic cel putin, ca un copil schimba multe aspecte din viata familiei la nivel practic si economic. Copilul trebuie gazduit, hranit, invatat. Dar nu suntem atenti cum e afectata mama? Pentru aceasta este fenomenul care ii schimba cel mai mult viata! Este un fenomen in care femeia pierde controlul, e prinsa in proces pana la apogeu - nastere. In tot acest timp ea e naturala, e deschisa senzatiilor emotionale profunde, e vulnerabila, expusa, dar NU incapabila.

Femeile fac fata travaliului in moduri diferite. Unele se interiorizeaza, accepta durerea si corpurile lor isi fac treaba. Altele lucreaza cu trupurile lor active, constiente, sprijinite de cei iubiti. Unele il gasesc inspaimantator si cauta cai sa evite durerea si expunerea.

Oricare i-ar fi stilul, o femeie in travaliu are nevoie de sprijin, pentru ca o stare emotionala buna duce la rezultate imbunatatite. Dar daca femeia este lasata singura sau tratata nerespectuos, poate avea complicatii, imaginea de sine devine negativa, intervine frustrarea, dezamagirea, poate chiar depresia.

Stim ca amintirile legate de nastere raman vii pentru o femeie o viata intreaga. De aceea amintirile trebuie sa fie legate de o ingrijire buna, caci va influenta imaginea de sine, si un copil va beneficia de o mama increzatoare si pozitiva.

Daca tatal se simte ingrijorat sau nervos cu privire la travaliu, poate sa lase impresia de esec atat din partea lui cat si a femeii. Ei trebuie sprijiniti pentru a fi de folos femeii, nu stresati. Daca ambii parinti sunt sprijiniti, vor pleca de la o baza mai buna pentru a fi parinti.

Concluzionand, trebuie sa spun ca noi ce lucram cu astfel de parinti trebuie sa avem in vedere calitatea sprijinuilui pe care il oferim."


3. Intelepciunea interioara a femeii o ghideaza prin procesul nasterii.


Dr. Michel Odent

"Intelepciunea interioara nu este transmisa oral sau scris, nu este o experienta anterioara si nu este bazata pe imitatie. Ea implica ca intelectul se odihneste. Se poate spune ca ea se manifesta prin comportament ce pare a fi sub controlul celui ce executa in structurile subcorticale ale neocortexului.

Acest fel de comportament este vizibil zilnic. Dar ne vom axa pe doua cazuri: a fi adormit si a da nastere.

Pozitia corpului femeii in timpul fazei dinaintea nasterii a fost comparata cu cea din timpul normal la femeile ce nu sunt gravide dintr-un salon ginecologic, astfel s-a observat ca: dintre cele gravide 70% dormeau pe partea stanga si 19% pe spate, iar dintre negravide 25,8% dormeau pe o parte si 38,7% pe spate. Concluzia este: cand dorm intelectul nu actioneaza si femeile se pozitioneaza asa cum le dicteaza intelepciunea interioara pentru o circulatie mai buna catre placenta.

Se stie ca femeile nu pot naste singure daca activitatea neocortexului nu este redusa. Moasele ce au asistat la nasteri neimpiedicate, stiu ca pot inhiba nasterea prin stimularea neocortexului (vorbind,, intreband, aprinzand o lumina sau observand). In timpul nasterii structurile subcorticale preiau controlul si femeia pare a fi in transa. Uneori ele aleg o pozitie in aceasta stare. Una este cea "in patru labe", pozitie buna fiziologic. Astfel stimulii sunt redusi, se reduce controlul neocortical si eliberarea de hormoni de partea primitiva a creierului. Este o pozitie ce faciliteaza intoarcerea copilului si nu pune presiune pe vasele mari de sange.

La un moment dat am observat nasteri in apa, in Franta. Scopul piscinei era facilitatea primei faze de travaliu, dar unele femei au nascut copilul in apa, ajungand la o stare de constiinta ce a permis acest lucru."


4. Increderea femeii in abilitatea ei de a naste sunt fie marite fie diminuate de catre cel care ii asigura ingrijirea medicala si de locul unde naste.


Paulina G. Perez, RN, BSN, FACCE

"Femeile gravide se bazeaza pe noi (intraga echipa multidisciplinara) pentru a le oferi stabilitatea pentru a naste, pentru a le ajuta sa fie increzatoare si pentru a le oferi informatiile necesare pentru a avea un copil sanatos. Trebuie sa pornim de la ideea ca nasterea este sigura si sa avem o atitudine ce arata incredere si onestitate.

Daca vrem sa oferim o ingrijire ce este sigura pentru femei, trebuie sa recunoastem ca increderea este vitala! Totul porneste de la o relatie de egalitate intre noi si ei (femeia care naste si familia ei). Astfel noi trebuie sa avem incredere in abilitatea lor de a lua cele mai bune decizii, daca vrem sa aiba incredere in noi. Nu este treaba noastra sa luam decizii in locul lor. Fara aceasta incredere, ingrijirea este bazata pe frica si morala.

Ingrijirea medicala viitoare va fi bazata pe prevenire, trebuie sa punem accent pe puterea femeii, pe comunicarea deschisa si pe incredere. Educatia inceputa la cursurile prenatale trebuie continuata la locul nasterii.

Mediul nasterii are un efect dinamic asupra mamei si a copilului. Este important sa se creeze atmosfera de siguranta si de incredere ce da putere mamei pentru a naste si sa nu transferam simtul sigurantei de la trupul si abilitatile ei la masinile atat de des folosite. Trebuie create medii in care femeia sa fie incurajata de familie, de cei apropiati, de profesionisti alesi de ele pentru a le ajuta cu durerea si cu travaliul si sa nu caute scapare in analgezice. (...)

Ingrijirea mamei si atmosfera nasterii trebuie bazata pe urmatoarele:
- nasterea este un proces fiziologic normal,
- familia este unitatea vitala, si necesita ca fiecare membru al ei sa fie inteles si respectat,
- femeile sunt puternice si capabile,
- femeile stiu sa nasca si este datoria noastra sa le facem constiente de aceasta,
- introspectia, ghidarea, sprijinul si reasigurarea sunt aspecte ale ingrijirii maternale.

Femeile care nasc au nevoie de cunostintele noastre, dar mai mult au nevoie de increderea noastra ca ele au abilitatea de a naste. Trebuie sa avem grija ca actiunile noastre nu influenteaza numai mama, ci intreaga ei familie, si sa ne amintim ce a spus Aldous Huxly: "Dati-mi mame mai bune si eu va dau o lume mai buna!" ."


5. Femeile au dreptul sa nasca libere de orice interventii medicale de rutina.

Merdsen Wegner

"Sarcina nu este o boala ce necesita chirurgie. Dar toate femeile ce nasc in spital sunt supuse unei forme de interventie (epiziotomie, perfuzii, analgezice, epidurala, EFM, etc.) si nici una nu a fost demonstrata ca ar avea vreun beneficiu, aplicata curent. Aceasta practica este o consecinta directa a medicalizarii nasterii si da o falsa impresie de siguranta. (...)

Ca exemplu, cezariana de urgenta salveaza vieti, (...) OMS spune ca rata cezarienei nu trebuie sa depaseasca 10-15% per spital. (...) Epidurala s-a raspandit repede, desi are riscuri stiute. (...)

Nu siguranta este problema centrala, (...) ci libertatea femeii de a fi informata, de toate aspectele, si libertatea de a alege."


6. Nasterea poate avea loc in siguranta in centrele de nastere si acasa.



Roberta M. Scaer, MSS

"Credinta in America de Nord este ca nasterea este anormala si atat de puternica ca nu poate avea loc decat la spital cu multe interventii medicale si chirurgicale. Aproape toate nasterile, numarand milioane, au loc in acest fel, cu cezariana ca cea mai invadatoare dintre interventii, avand o rata de 23% in SUA.

Totusi, anual, zeci de mii de femei nasc in centre natale sau acasa, deliberat, si faptul ca rezulta in nasteri sigure si sanatoase, cum atesta si literatura mondiala, este ca nu sunt cazuri de noroc, de nici un fel. Nu exista dovezi contradictorii. Literatura mondiala atesta ca nasterea este sigura la spital, acasa si in centrele natale. (...) "


7. Educatia prenatala ofera femeilor puterea de a lua decizii fiind informate in ceea ce priveste ingrijirea medicala pe care o primesc, puterea de a-si asuma responsabilitatea pentru sanatatea lor si sa aiba incredere in intelepciunea lor interioara.



Henci Goer

"Cum sa le ajutam pe femei sa-si atinga telurile?
Daca e sa le dam putere femeilor sa ia decizii informate, trebuie sa culeagem singure informatii. Asta presupune sa ne documentam din literatura medicala actuala si sa invatam tehnici de negociere.

Oriunde am preda, chiar si in spitale, trebuie sa informam femeile cu privire la toate aspectele interventiilor medicale. Unii educatori prenatali au argumente ca ar trebui sa ne tinem parerile proprii pentru noi, (...). Neutralitatea este greu de atins. Ne vom comunica preferintele intr-un fel sau altul, daca nu deschis, atunci subtil prin modul de exprimare. Este bine sa ne spunem parerea si sa subliniem ca este doar o parere personala.

De asemenea, trebuie sa le spunem cursantilor pe ce se bazeaza aceste opinii si sa le punem la dispozitie sursele noastre de informatie. Trebuie explorati si factorii nerationali ai deciziei prin analiza modului de ajungere la aceasta. Nu trebuie sa ne criticam cursantii in tot acest timp,ci trebuie sa le respectam parerile.

Prin aceasta abordare ii facem sa se hotarasca singuri, tratandu-i ca a fi competenti si capabili de aceasta, si astfel ii ajutam sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea lor si sa aiba incredere in intelepciunea lor interioara."

Sursa: Ghidul de studiu Lamaze si Internet Explorer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu