vineri, 13 martie 2009

Recomandarile Lamaze International cu privire la cele 6 practici care promoveaza nasterea normala


1. Travaliul incepe de la sine

Recomandari Lamaze International - Lamaze International recomanda nici sa nu alegeti inducerea, nici sa nu acceptati sa vi se induca travaliul decat daca este cu adevarat o motivatie medicala. Un bebelus "mare" sau chiar "foarte mare" nu sunt indicatii medicale pentru inducerea travaliului la o femeie non-diabetica. Permitand corpului vostru sa intre spontan in travaliu, aproape intotdeauna este cel mai bun mod pentru voi ca sa stiti ca bebelusul vostru este gata sa se nasca. Interferand cu sau inlocuind hormonii naturali, care orchestreaza travaliul, nasterea, alaptarea si atasamentul maternal, poate avea consecinte pe care noi inca nu le putem intelege cu adevarat. Simtind contractiile naturale produse de propria voastra oxitocina, creste libertatea pe care o aveti si o simtiti pentru a raspunde corespunzator contractiilor, prin plimbare, schimbarea pozitiilor si bai in cada sau dusuri. Travaliul si nasterea fara interventiile medicale nenecesare, mareste posibilitatea ca voi sa pastrati o amintire pozitiva despre nastere si scade posibilitatea complicatiilor atat pentru voi cat si pentru bebelusul vostru.


2. Libertate de miscare in timpul travaliului

Recomandari Lamaze International - Libertatea de miscare este o componenta majora de management al durerii. Ca multe alte femei din lume, puteti folosi miscarea pentru a face travaliul mai confortabil si contractiile mult mai eficiente. Desi nu putem spune ca nu exista o pozitie ideala pentru travaliu, libertatea voastra de a alege si de a raspunde in felul vostru propriu este critica. Nasterea este un proces activ, si cu sustinere din partea partenerului vostru de travaliu, vei raspunde pentru a face nasterea mai usoara pentru voi si pentru bebelusul vostru. Lamaze International va incurajeaza sa va planificati un travaliu activ, sa practicati inca din timpuil sarcinii pozitii pentru travaliu si pentru nastere. Lamaze International recomanda furnizorilor de servicii de sanatate sa permita femeilor in travaliu libertate in miscare si sa evite interventiile de rutina ce le restrictioneaza miscarea.


3. Suport continuu in travaliu

Recomandari Lamaze International - Lamaze Intenational se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii in recunoasterea valorii suportului continuu in travaliu ca fiind elementul cheie al nasterii normale. Lamaze crede ca toate femeile ar trebui sa aiba acces la suport continuu in tavaliu, fara bariere financiare si culturale. Lamaze incurajeaza toate femeile sa planifice un mediu care sa includa suportul emotional, fizic si informational continuu.
O femeie care sa va sustina, experimentata in ceea ce priveste nasterea, poate avea o contributie unica in ingrijirea voastra in timpul travaliului si nasterii, pentru ca ea este dedicata si va ramane alaturi de voi si de familia voastra continuu, cunostiintele ei despre masurile de confort fizic si emotional si increderea in abilitatea voastra de a naste va vor sustine cu adevarat.


4. Fara interventii de rutina

Recomandari Lamaze International - Lamaze International recomanda sa evitati restrictiile cu privire la mancare si lichide(in special), si sa discutati cu medicul vostru despre utilizarea perfuziilor intra-venoase, a MEF continue, despre ruperea artificiala a membranelor, despre augmentarea travaliului si despre epidurala, pentru ca ele sa va fie administrate numai daca exista o indicatie medicala. Lamaze International va incurajeaza sa aveti incredere in abilitatea voastra de a naste fara interventii de rutina, si sa alegeti un medic si un spital care utilizeaza interventiile numai daca sunt medical necesare.


5. Fara pozitii "intinsa pe spate" (ex: pozitii verticale sau intinsa pe o parte) pentru nastere

Recomandari Lamaze International - Lamaze International recomanda sa alegeti pozitii verticale sau intinsa pe o parte pentru nastere. Impreuna cu partenerul vostru ar trebui sa practicati pozitii pentru stadiul al 2-lea al travaliului in timpul cursurilor prenatale. Ar trebui sa ii intrebati pe cei care se ocupa de ingrijirea voastra care sunt pozitiile ce incurajeaza nasterea, si daca exista vreo restrictie. In timpul travaliului si nasterii, ar trebui sa va asculti corpul si sa alegeti pozitiile cele mai confortabile pentru voi. Ar trebui sa aveti incredere ca, prin a raspunde la ceea ce simtiti, veti face nasterea mai usoara pentru voi si pentru bebelusul vostru.


6. Fara separarea mamei de copil dupa nastere cu posibilitati nelimitate pentru alaptare

Recomandari Lamaze International - Ati asteptat timp de 9 luni ca sa va vedeti bebelusul. Ati visat la el si ati asteptat cu nerabdare momentul nasterii. Dupa nastere, voi si bebelusii vostrii veti dori si veti avea nevoie sa fiti impreuna. Iar cercetarile arata ca este benefic atat pentru voi cat si pentru copii vostrii sa petreceti cat mai mult timp impreuna. A legeti un loc unde aceasta necesitate a voastra este implinita. Daca nasteti intr-un spital, spuneti-i medicului vostru ca doriti sa va tineti copilul in contact "piele-pe-piele" dupa nastere si sa va tineti copilul cu voi pe toata perioada de sedere in spital dupa nastere. Va puteti asigura prietenii si familia ca cel mai bun loc pentru copilul vostru este alaturi de voi.
Surse: Lamaze International, Ghidul de studiu Lamaze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu