sâmbătă, 21 martie 2009

Fumatul in sarcina - o alegere importanta!

Fumatul in timpul sarcinii si alaptarii este intr-adevar o decizie importanta!

Intotdeauna, in viata facem alegeri, mai mult sau mai putin necesare, mai mult sau mai putin constient! Este fumatul o alegere constienta sau necesara? Daca da, atunci stiti oare care este pretul acestei alegeri? Este o alegere informata?

Imi imaginez ca in cele mai multe cazuri fumatul nu este chiar o alegere informata, drept pentru care am luat decizia sa va ofer cateva informatii despre acest subiect!


In aceasta brosura "Fumatul - factor de risc cardiovascular" veti putea citi despre riscurile fumatului in general, pentru femei, barbati si tineri deopotriva.
Cand facem alegerea de a fuma, alegem si sa fim predispusi riscurilor pe termen lung cu care fumatul "vine la pachet"!





In timpul sarcinii, insa, lucrurile stau "putin" diferit. Alegerea pe am luat-o nu ne mai priveste doar pe noi. Acum decidem si pentru alta viata, o viata care nu ne apartine!

Fumatul scade fluxul de sange atat la mama cat si la bebelus, prin constrictia sau ingustarea vaselor de sange. Chimicalele si toxinele din fum inlocuiesc oxigenul din sange si se deplaseaza prin sistemul sanguin al mamei la copil. Ceea ce inseamna ca bebelusul va primi mai putin oxigen si alimente din sange.

O mama care fumeaza este mult mai predispusa in timpul sarcinii sa prezinte: sangerari vaginale, avort, implantare anormala a placentei, sarcina tubara(extrauterina), ruptura prematura a membranelor, nastere prematura, bebelus subdezvoltat pentru varsta sa gestationala, bebelus nascut mort, bebelus predispus la Sindromul de Moarte Infantila, bebelus cu probleme de sanatate ulterioare sau cu greutati in invatare.

Studiile indica faptul ca la copiii, ai caror parinti sunt fumatori, in primii 2 ani de viata apar mai frecvent afeciuni ale plamanilor, precum bronsita sau pneumonie.

Copiii ai caror parinti sunt fumatori sunt mai predispusi sa devina, la randul lor, fumatori.



In timpul alaptarii, la mamele fumatoare, nicotina poate fi gasita in lapte chiar si dupa 5 ore de la ultima tigara fumata!

Avem oare dreptul de a lua aceasta decizie pentru copiii nostrii?





Decizia va apartine!

Sursa: Internet Explorer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu