luni, 9 martie 2009

10 idei pentru o sarcina sanatoasa


1.Învăţa-ţi cât mai mult posibil despre schimbările extraordinare ale corpului vostru în timp ce bebeluşul creşte. Vorbiţi cu mama voastră, cu prietenele, cu alte femei despre sarcină, travaliu şi despre naştere. Luaţi parte la cursuri timpurii pentru a vă pregăti pentru naştere, urmăriţi casete video despre sarcina normală şi despre naştere.

2.Gândiţi-vă unde a-ţi vrea să naşteţi într-un spital, într-o maternitate sau acasă.

3.Aveţi grijă ca dieta voastră să fie bine echilibrată, acordând o atenţie deosebită piramidei de alimente. Beţi mai mult lapte sau alimente care pot substitui laptele şi mâncaţi mai multe proteine. Dacă nu mâncaţi de câteva ori pe zi fructe proaspete sau legume, zilnic, luaţi vitamine prenatale care conţin acid folic. Beţi multă apă (6 până la 10 pahare pe zi) şi alegeţi sucuri de fructe (reale!) în loc să beţi apă minerală sau alte tipuri de sucuri carbogazoase.

4.Evitaţi substanţele care pot fi periculoase pentru voi sau pentru bebeluşul vostru, cum ar fi ţigările, alcoolul sau drogurile. Nu luaţi medicamente decât dacă a-ti discutat în prealabil cu medicul vostru curant.

5.Rămâneţi activă! Continuaţi programele de exerciţii pe care le făceaţi înainte să rămâneţi însărcinată, în concordanţă cu recomandările medicului curant. Dacă nu făceaţi exerciţii înainte să fiţi însărcinată, luaţi în consideraţie exerciţiile de tip yoga, plimbările sau înotul. Începeţi cu perioade scurte de exerciţii, crescând treptat perioada de timp acordată exerciţiilor respective.

6.Odihniţi-vă cât mai mult! Ascultaţi-vă corpul pentru a înţelege dacă aveţi nevoie de scurte pauze în timpul zilei şi pentru a afla câte ore de somn pe noapte vă sunt necesare.

7.Vorbiţi cu bebeluşul vostru şi bucuraţi-vă de legătura care se formează între voi. Studii recente au indicat faptul că bebeluşii reacţionează atunci când simt atingerea după numai 10 săptămâni de sarcină. Ceva mai târziu, bebeluşul vostru va reacţiona la lumină, la vocea voastră, la muzică şi la alte sunete.

8.Încercaţi să minimalizaţi stresul din viaţa voastră zilnică şi încercaţi să exersaţi tehnici de gestionare a stresului, de genul : respiraţie lentă, adâncă, şi relaxarea diferitelor grupe musculare atunci când le simţiţi tensionate. Puteţi învăţa aceste tehnici şi alte strategii de relaxare în timpul cursurilor de pregătire pentru naştere, desfăşurate de către Educatorii Prenatali Certificaţi Lamaze (EPCL).

9.Planificaţi naşterea bebeluşului vostru! Pentru cele mai multe femei naşterea este normală, naturală şi sănătoasă! Aflaţi cât de multe puteţi despre cum este naşterea în locul în care plănuiţi să naşteţi. Puneţi întrebări despre cele 6 practici, despre care se ştie că sunt promotoarele naşterii normale. Cursurile de Educaţie Prenatală Lamaze vă vor ajuta să înţelegeţi ce se întâmplă în timpul naşterii şi vă vor ajuta pe voi, ca mame, dar şi pe partenerii voştri de travaliu poziţii şi mişcări care vor ajuta travaliul, şi modalităţi de a face faţă stresului şi durerii.

10.Bucuraţi-vă de această perioadă cu totul specială din viaţa voastră! Partenerul vostru, familia voastră şi prietenii vă pot ajuta să scoateţi la iveală tot ce este mai bun din această perioadă minunată de tranziţie. Aveţi încredere în abilitatea corpului vostru de a creşte, a hrăni şi de a da naştere bebeluşului vostru aşa cum multe alte femei au făcut acest lucru secole la rând!
Sursa: Ghidul de studiu Lamaze si Internet Explorer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu