duminică, 8 martie 2009

Mituri despre Educatia Prenatala Lamaze


Lamaze este numai despre respiratie

Realitate: Scopul cursurilor Lamaze este de a creste increderea femeilor in propria lor capacitate de a da nastere. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa descopere intelepciunea interioara pe care o poseda fiecare in parte si care le dirijeaza instinctiv prin procesul nasterii. Femeile invata strategii simple de infruntare a travaliului, incuzand respiratia dupa tipar, focalizata. Dar tehnicile de respiratie reprezinta doar una dintre numeroasele tehnici pe care o femeie le invata pentru a o ajuta sa treaca prin travaliu. Miscarea si pozitionarea, sustinerea in timpul travaliului, masajul, relaxarea, hidroterapia, si utilizarea compreselor calde si reci, sunt numai cateva dintre celelalte tehnici invatate in cadrul cursului Lamaze.


Lamaze promite o nastere fara dureri

Realitate: Multe femei se tem de durerea din timpul nasterii, parte normala a acestuia si indiciu al naturii . Durerea travaliului si a nasterii, ca orice alta durere, are un caracter protector. Raspunzand durerii contractiilor (prin schimbarea pozitiilor,libertate de miscare, masaj, gemete) ajuta contractia sa fie de fapt mai puternica si mai utila, ajuta bebelusul sa se instaleze in pelvis si sa se miste de-a lungul canalului de nastere, si reduce perceptia durerii. Unele femei gasesc ca resimtirea durerii, cooperarea si infruntarea ei in timpul travaliului si nasterii sunt similare cu munca grea necesara dansatorilor si atletilor pentru atingerea performantei. Cursurile Lamaze ajuta femeile sa inteleaga valoarea durerii si le inveta despre modul in care pot raspunde astfel incat sa faciliteze travaliul si sa creasca confortul.


Nasterea in stil Lamaze inseamna ca nu poti face epidurala

Realitate: Cursul Lamaze ofera informatii despre optiunile de ameliorare naturala a durerii. Eliminand durerea complet va fi mai dificil sa se raspunda contractiilor in moduri care faciliteaza travaliul si nasterea. Femeile care opteaza pentru anestezie epidurala primesc fluide intra-venos. Este posibil sa fie incurajate sa stea in pat si sa necesite medicatie care sa determine contractiile sa fie mai puternice. Capacitatea de a utiliza tehnicile de confort invatate in timpul cursului Lamaze precum pozitionarea, plimbarea, hidroterapia, pot fi astfel limitate. Educatia prenatala Lamaze va asista femeile astfel incat ele sa poate lua o decizie informata, si sa hotarasca sa aleaga ceea ce chiar ele considera ca este cel mai bine pentru ele insele.


Lamaze nu functioneaza

Realitate: Lamaze care „functioneaza” nu are nimic de-a face cu resimtirea durerii, administrarea sau evitarea administrarii medicatiei, sau aparitia complicatiilor care sa necesite anumite interventii medicale. Cursul Lamaze invata femeile ca natura a creat nasterea simplu si foarte aproape de perfectiune, si ca femeile stiu deja cum sa nasca. Cursul Lamaze functioneaza daca femeile considera nasterea ca fiind un proces natural, au incredere in propria lor abilitate de a da nastere, au libertatea de a lucra impreuna cu propriul corp pe masura ce travaliul avanseaza si sunt sustinute de catre personalul medical, de familiile lor, de prietenii lor, care asteapta cu rabdare ca natura sa isi desfasoare incredibila munca. Cursul Lamaze functioneaza daca nasterii i se permite sa se desfasoare.


Lamaze nu este pentru toata lumea

Realitate: Femeile s-au pregatit dintotdeauna pentru nasterea copiilor. Pana nu demult, femeile invatau despre nastere de la propriile lor mame si surori. Nasterea avea loc acasa, cu ritualuri de familie si cu traditii care le ajutau sa se simta increzatoare in propria lor abilitate de a naste. Femeile erau inconjurate de familie si de femei intelepte care ofereau masuri de confort si incurajare de-a lungul travaliului si o perioada care urmeaza nasterii. Astazi, educatia prenatala Lamaze ofera cunostinte, aptitudini si suport care ajuta femeile sa nasca cu incredere si bucurie, asa cum au facut secole la rand. Pregatirea Lamaze este pentru toata lumea!!
Sursa: www.lamaze.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu